Blog KMN Kind & Co

7 januari 2022

Creëer een ontspannen en gezellig voorleesmoment

Het belang van voorlezen voor de cognitieve ontwikkeling van kinderen weten we over het algemeen wel; het vergroot onder andere de woordenschat, de taalvaardigheden en de fantasie van je kind. Maar voorlezen is vooral een leuk moment tussen jou en je kind. Door tijdens het voorlezen een ontspannen en gezellige sfeer te creëren is dit bij uitstek een moment waarbij de band tussen jou en je kind versterkt. In dit blog lees je tips voor een ontspannen voorleesmoment van Elise Brunings, pedagoog bij Kind & Co:

➡️ Maak het voorlezen een vast onderdeel in de dagelijkse routine. Voor kinderen is het fijn om te weten dat ze dagelijks een momentje hebben met jou waarop ze even alle aandacht krijgen. Of dit nu dagelijks voor het slapen is of na de lunch, dat maakt niet zoveel uit.
➡️ Creëer een ontspannen sfeer; dit betekent dat je er echt even rustig de tijd voor neemt. Ga zelf op een fijne plek zitten in een ontspannen houding, dim bijvoorbeeld het licht en verwijder zoveel mogelijk ruis (tv/radio/tablet/telefoon).
➡️ Laat je kind het boek kiezen en accepteer de gemaakte keuze. Ga bijvoorbeeld regelmatig langs de bibliotheek en/of laat je kind kiezen uit de kinderboeken die je in de kast hebt liggen. Begin bij jonge kinderen met prentenboeken, veel plaatjes en weinig tekst en breidt dit uit.
➡️ Forceer een kind niet om stil bij je te blijven zitten, kinderen vinden hun eigen comfortabele houding. Soms is dat ook staand, liggend of zittend bewegen.
➡️ Gebruik verschillende stemmetjes voor de verschillende karakters in het boek.
➡️ Laat je kind inbreken op het verhaal, geef hem/haar ruimte om mee te kletsen.
➡️ Sluit aan op de concentratieboog van je kind.

Veel voorleesplezier gewenst! 👏🏻

DOOR:

Elise Brunings

Pedagoog 

Blog

Terug naar vorige pagina