Blog KMN Kind & Co

10 december 2021

Zo betrek je je kinderen bij de feestdagen!

December is een feestelijke maand waarin we veel tijd met elkaar doorbrengen. Het is meestal een gezellige tijd waarin je veel familie om je heen hebt en hierdoor ervaren sommigen tegelijkertijd een gevoel van druk. Kinderen vinden de feestmaand vaak ontzettend leuk, maar ook spannend waardoor zij een vergelijkbare druk kunnen voelen. Wat voor zowel jou als voor je kind kan helpen, is dat je je kind meer betrekt bij alles wat gebeurt rondom de feestdagen.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je jouw kind bij activiteiten laten helpen of activiteiten zelfstandig laten oppakken, hierdoor oefen je met eigenaarschap. Door de ruimte die je kind krijgt om jou te helpen of om zelf taakjes op te pakken en de complimenten die jouw kind hierover van jou krijgt, voelt hij of zij zich trots. Én jij voelt dat natuurlijk ook door hetgeen je kind allemaal al kan! De positiviteit die dit met zich meebrengt, zorgt voor een fijne sfeer in huis. Daarnaast krijgt je kind het gevoel meer onderdeel te zijn van alles wat er gebeurt en dit verlicht de druk zowel voor jou als voor je kind.

Voorbeelden van activiteiten waarbij je je kind kunt betrekken wanneer je bijvoorbeeld gasten te eten krijgt:

Kinderen van 1 t/m 3 jaar

🎅 Een kind van 1 t/m 3 jaar kan onder jouw begeleiding helpen met de boodschappen in de wagen leggen, helpen met het eten bereiden, de tafel helpen dekken, helpen de gasten bij de deur te verwelkomen. Bedank en/of complimenteer je kind voor hetgeen waarbij hij jou helpt. Bijv. “Dankjewel Rick, dat je samen met mij de tafel hebt gedekt.”

Kinderen van 4 t/m 7 jaar

🎅 Een kind van 4 t/m 7 jaar kan je wat meer uitgebreid betrekken bij bovenstaande activiteiten. Bijvoorbeeld door hem of haar zelf de gasten aan de deur te laten ontvangen: deur openen, gasten als eerste groeten en jij staat een stapje erachter en groet hen direct erna. Ook kan je kind samen met jou rondvragen wat een ieder wil drinken en helpen met inschenken. “Dankjewel Rick, dat je de gasten zo vriendelijk ontvangen hebt!”

Kinderen van 8 jaar en ouder

🎅 Een kind van 8 jaar en ouder kan een onderdeel van het menu bedenken en hiervoor de boodschappenlijst maken, de boodschappen halen, het gerecht klaarmaken en het gerecht serveren aan de gasten. Uiteraard denk, kijk en help je als ouder mee waar dat nodig is. Nodig je kind uit om iets aan de gasten te vertellen over dit hele proces. Als je merkt dat je kind hier wat verlegen van wordt, vertel er dan zelf iets over en benoem hoe trots je bent op hem. “Rick, ik ben trots op hoe je dit gerecht hebt voorbereid en klaargemaakt, laten we smullen!” Wat zal je kind ontzettend trots zijn op zichzelf dat hij dit allemaal zoveel mogelijk zelf heeft gedaan!

Fijne feestdagen gewenst!

DOOR:

Elise Brunings

Pedagoog 

Blog

Terug naar vorige pagina