Blog KMN Kind & Co

23 mei 2023

Spelen met waardeloos materiaal

Waardeloos materiaal is wel waarde- loos maar zeker niet waardeloos!

We herkennen allemaal het voorbeeld van een kind dat een kast vol speelgoed heeft en toch liever met de soeplepel uit de keukenlade speelt. Of een kind dat liever eerst speelt met de doos waarin het speelgoed geleverd werd dan dat het direct speelt met het speelgoed zelf. Kinderen hebben een enorme fantasie en zetten dit graag in tijdens hun vrije spelmomenten. Spelen met waardeloos materiaal stimuleert dit fantasie-spel van de kinderen. Waardeloos materiaal zijn spullen die geen (extra) geld hebben gekost, dit noemen we ook wel kosteloze spelmaterialen.

Kosteloze spelmaterialen zijn de ‘huis en tuin’ voorwerpen zoals keukenrollen, pannen, bestek, bekers, borden, haarborstels, kleding en schoenen van broers/zussen, ouders enzovoorts. Kosteloze spelmaterialen zijn ook voorwerpen die anders weggegooid zouden worden zoals dozen, verpakkingen, touwtjes en knopen. Denk ook aan spullen uit de natuur zoals takken, bladeren, schelpen, stenen, water en zand. Teveel om op te noemen 😉.

Omdat het geen “echt” speelgoed is, zoals veel van het standaard plastic en/of houten speelgoed uit de winkel, nodigt dit materiaal uit om op ontdekkingsreis te gaan. De kosteloze spelmaterialen bieden verschillende spelmogelijkheden en stimuleren de verschillende ontwikkelingsgebieden. Kinderen doen vaak uit zichzelf aan rollenspellen met bijvoorbeeld kleding, schoenen en keukengerei. Kijk ik loop in papa’s jasje en schoenen en ga met de lepel luid in de pan roeren!
En kinderen worden zeer creatief van alle natuurlijke materialen; er kan mee worden geknutseld, uitgeprobeerd en gebouwd. Het spel wat je ziet gebeuren met kosteloze materialen blijft zich vaak op natuurlijke wijze voortdurend uitbreiden. Het creatieve brein, de fantasie en het bedenken ‘wat kan ik er nog meer mee?’ blijft geprikkeld worden. Hoeveel zand past er in dit potje? Als ik water aan het zand toe voeg dan wordt het modderig en kan ik er balletjes van draaien! Deze plakkerige balletjes kan ik opstapelen. En boem! De stapel kleverige balletjes valt om en nu druk ik het plat met mijn handen.

Enkele andere voorbeelden van spelen met kosteloos materiaal dat je zelf met je kind(eren) kunt doen:

  • Draai een grote doos om, ga er gezamenlijk in zitten en doe net alsof het een huis, boot of auto is.
  • Geef de kinderen wat kwasten en verf en maak van de grote doos een schilderatelier door alle kanten gezamenlijk te beschilderen.
  • Bewaar wat kleinere dozen en bouw hier samen torens van. Hoe hoog kun je stapelen tot de toren omvalt?!
  • Vul een bak met rijst en/of pasta, voeg ook keukenrollen toe. Dan kan de rijst en pasta er doorheen gegoten worden.
  • Ga samen buiten op zoek naar bloemblaadjes en plantjes en maak er met water in een bakje een heksensoepje van. Probeer het ook eens met melk! Dan wordt het soepje troebel in plaats van helder.
  • In de speeltuin kun je samen op zoek naar stokken en hiermee tekeningen maken in het zand. Het spel kan uitgebreid worden door de tekeningen in het zand te versieren of vullen met steentjes of schelpjes.

De mogelijkheden zijn eindeloos en spelen met kosteloos materiaal is voor de ontwikkeling van de kinderen dus zeer waardevol! We zijn dan ook zeer benieuwd naar jullie voorbeelden!

DOOR:

Elise Brunings – Pedagoog

Betty Tuinier – Pedagogisch coach

 

 

Geen onderdeel van een categorie, Blog

Terug naar vorige pagina