Iedereen een pedagoog in huis! | Kind & Co

Blog KMN Kind & Co

21 februari 2023

Iedereen een pedagoog in huis!

Een kind heeft invloed op de ruimte waarin het zich bevindt, net zo goed als dat de ruimte invloed heeft op je kind. Een kind dat hoog in de box ligt, zal anders spelen dan een kind dat op een speelkleed op de grond ligt. Daarom wordt de ruimte ook wel ‘de derde pedagoog’ genoemd. Bij Kind & Co zorgen we ervoor dat onze ruimtes zo zijn ingericht dat een kind er alle kanten mee op kan. In deze blog laat pedagoog Sophie zien hoe we dit op onze locaties doen èn hoe je thuis kan zorgen voor een inspirerende ruimte om in op te groeien!

Kinderen leren van en met elkaar, van de mensen om hun heen èn van de ruimtes waar ze komen.  Een rustige, enigszins voorspelbaar ingerichte ruimte geeft kinderen een gevoel van veiligheid. Ze weten waar de verschillende plekken in de ruimte voor bedoeld zijn. Een ruimte waarvan de indeling vaak wordt veranderd of waar spullen op nieuwe plekken worden opgeruimd, kunnen een kind onzeker maken. Dit heeft invloed op de manier waarop een kind speelt en leert.  

Bij Kind & Co wordt de inrichting van een ruimte volledig toegespitst op de behoefte van de kinderen die er verblijven. Kinderen hebben baat bij een ruimte waar ze kunnen bewegen, kijken, luisteren, voelen en ervaren. Waar ze hun fantasie los kunnen laten en niet te veel gestoord worden door anderen.

Daarom zorgen we voor:   

  • Duidelijke speelhoeken; niet te groot en niet te vol.  
  • De aanwezigheid van ‘echte’ materialen; kinderen zijn meer betrokken zijn bij hun spel wanneer ze bijvoorbeeld met echte pannen en borden spelen, dan wanneer dit van plastic is. Kinderen zien heel goed het verschil tussen ‘echt’ en ‘nep’, en hechten hier een andere waarde aan.  
  • De aanwezigheid van natuurlijke en open materialen; open materiaal zorgt ervoor dat kinderen zelf hun invulling kunnen geven aan het spel. Dit geeft kinderen de ruimte om te ontdekken en te ervaren.  
  • Een rustige, afgeschermde speelhoek; ook kinderen hebben behoefte aan privacy en vinden het fijn zich even kunnen terugtrekken. Een speeltent met kussens en boeken is bijvoorbeeld een ideale plek om tot rust te komen.  
  • Een inrichting op het niveau van het kind; voor de ontwikkeling van kinderen is het van groot belang dat zij zelfstandig kunnen spelen en ontdekken. Kinderen moeten de mogelijkheid hebben om zelfstandig speelgoed te kunnen kiezen, pakken en weer opruimen.  

In huis hebben ruimtes een andere functie dan alleen de ontwikkeling van je kind. Toch is het mogelijk om ook thuis de ruimte van positieve invloed te maken op de ontwikkeling van je kind. Met een paar kleine aanpassingen kom je een heel eind!  

  1. Leg eens wat speelgoed weg. Je kind zal met minder speelgoed om zich heen, ook minder snel afgeleid raken. Als je na een tijd het opgeruimde materiaal er weer bij pakt, is dit voor je kind als nieuw! Het zal met hernieuwde interesse met het oude speelgoed spelen en er nieuwe dingen van leren.  
  1. Bekijk de kamer vanuit het oogpunt van je kind. Hoe ziet de ruimte eruit als je bijvoorbeeld op je hurken gaat zitten? Stimuleert dit, of is het onrustig? Verplaats, met dit in je achterhoofd, bijvoorbeeld eens een meubelstuk om overzicht te creëren.  
  1. Weet je kind waar het diens spullen kan vinden? Belangrijker nog, kan je kind er zelf bij? Maak, een deel van, het speelgoed vrij toegankelijk zodat je kind zelfstandig kan kiezen en spelen.  

Veel inspirerend speelplezier gewenst! 

DOOR:

Sophie Burgers – Pedagoog

Geen onderdeel van een categorie, Blog

Terug naar vorige pagina