Blog KMN Kind & Co

4 september 2022

Spelen met open materialen

Kinderen bedenken zelf de leukste activiteiten! Ze hebben vaak maar heel weinig nodig om tot spel te komen. Dat kan gewoon met open materialen die bijna iedereen wel in huis heeft: keukengerei, knopen, zand, wasknijpers, lapjes stof en ga zo maar door. Hiermee kan op verschillende manieren gespeeld kan worden. Een kind kan dus helemaal zelf bedenken welke rol het materiaal krijgt tijdens het spelen. Door kinderen te laten spelen met open materialen wordt de fantasie geprikkeld.

Eigen materialen verzamelen

Omdat open materiaal overal te vinden is, kunnen jullie ook zelf de open materialen verzamelen. Buiten kunnen kinderen zelf zoeken naar hun eigen materialen: steentjes, bladeren, takken of modder. Of ga samen naar de kringloop en kijk of jullie iets leuks kunnen vinden. Hoe leuk is het om daarna te spelen met de zelf verzamelde materialen?

Waarom spelen met open materiaal?

Het spelen met open materiaal heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van een kind. Het stimuleert hun eigen creativiteit en vindingrijkheid, omdat ze zelf kiezen hoe ze de materialen inzetten in hun spel. Doordat ze zelf ontdekken wat er mogelijk is en problemen zelf oplossen, zorgt het spelen met open materialen ook dat het zelfvertrouwen groeit. Je ziet ze spelenderwijs leren en groeien! Het is ook fijn dat iedereen het wel in huis heeft en dat het weinig of niets kost.

Aantrekkelijke presentatie

Na het verzamelen van de materialen, is het handig om ze zo te presenteren dat de kinderen verleid worden tot spel. Om de kinderen helemaal vrij te laten is er vooraf geen instructie nodig hoe ze de materialen kunnen gebruiken. De presentatie doe je het liefst in een open kast, open bakjes of mandjes of bijvoorbeeld een letterbak. Door het zichtbaar uit te stallen, worden kinderen geprikkeld om ermee te gaan spelen.

Blog

Terug naar vorige pagina