Blog KMN Kind & Co

17 april 2021

Zo creëer je een sociaal-emotioneel veilige basis voor je kind

In de kinderopvang wordt er dagelijks bewust aandacht geschonken aan de sociaal–emotionele ontwikkeling van kinderen, omdat het aangaan van warme liefdevolle relaties met hun verzorgers de basis is voor verdere ontwikkeling. Wanneer een kind zich emotioneel veilig voelt, zit hij ‘goed in zijn vel’ en leert zijn eigen emoties herkennen en hanteren. Daarnaast krijgt hij sociale regels zoals normen en waarden mee. Hierdoor kan hij steeds beter waardevolle relaties kan aangaan met anderen. 

Wat kun jij doen om je kind hierin te ondersteunen?

➡️ Door het geven van positieve persoonlijke aandacht en door te benoemen wat je doet/gaat doen, voelt je kind zich gezien en geborgen. En door hem steeds wat meer ruimte te geven in zijn eigen verzorging zal hij stap voor stap zelfstandiger worden.

➡️ Door oog te hebben voor de emoties van je kind, deze te benoemen en door je kind nabijheid en tijd te geven om de emoties te ervaren, voelt hij zich serieus genomen en leert hij gevoelens van zichzelf en anderen te herkennen.

➡️ Door zelf je grenzen aan te geven en consequent te handelen weet je kind waar hij aan toe is en leert hij om te gaan met regels en afspraken. En door je kind te ondersteunen in het aangeven en naleven van zijn eigen grenzen leert hij opkomen voor zichzelf.

DOOR:

Elise Brunings

Pedagoog 

Blog

Terug naar vorige pagina