Blog KMN Kind & Co

8 september 2020

Bouwwerken maken met je kind

Vanaf jonge leeftijd zie je kinderen al (pogingen doen tot) bouwen. Ze vinden het vaak leuk om vanuit hun fantasie creatief bezig te zijn en ze zijn trots op hun bouwwerken. De allerkleinsten halen vooral plezier uit het bouwen omdat ze vervolgens de blokken kunnen omgooien en zien hoe de toren instort.

Bouwen met blokken of andere materialen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen van alle leeftijden. Het bouwen stimuleert de fijne en grove motoriek en het visueel ruimtelijk inzicht. Het bouwen lukt vaak niet in een keer, wat frustraties oplevert. Deze frustraties leren kinderen probleemoplossend denken en doorzetten door het steeds weer opnieuw te proberen.

Het durven maken van fouten en trots zijn op hetgeen dat zij zelf gebouwd hebben vergroot het zelfvertrouwen van kinderen. Kinderen die het bouwen dusdanig frustrerend vinden omdat het steeds niet lukt zoals bedacht, kunnen wat aanmoediging van volwassenen gebruiken. Belangrijk hierbij is dat het kind het alsnog zelf oppakt of samen met jou, zodat zij achteraf trots zijn op dat het henzelf tóch gelukt is. Een mooi compliment vanuit de volwassene op het doorzettingsvermogen van het kind is dan ook zeker gepast!

DOOR:

Elise Brunings

Pedagoog 

Blog

Terug naar vorige pagina