Noodopvang bij gastouder Jose | Kind & Co

Blog KMN Kind & Co

26 augustus 2020

Noodopvang bij gastouder Jose

Niet alleen onze kinderdagverblijven en BSO’s hebben noodopvang verzorgd. Ook onze gastouders hebben noodopvang aangeboden. Gastouder Jose schreef over hoe zij deze tijd ervaarde. Hieronder haar blog.

Gastouderopvang in ‘coronatijd’

Dan staat opeens de hele wereld op z’n kop! Het coronavirus heeft Nederland helaas ook bereikt. In maart hoorden we dat Nederland op slot gaat ter voorkoming van de verspreiding van het virus! Dat betekent thuis werken waar kan, school en kinderopvang op slot, binnen blijven, 1 ½ meter afstand. Dat is een rare gewaarwording dat alle scholen en opvang dicht moeten, geen kinderen, geen gastouderopvang. Natuurlijk wil ik noodopvang bieden! Ik wil helpen!

Na een aantal dagen nam een ouder contact met mij op. Ze heeft een vitaal beroep en wilde graag opvang voor haar 1 ½ jaar oude dochter. Ze voelde zich eigenlijk een beetje bezwaard maar dat heb ik snel uit haar hoofd gepraat. Ik pas met alle liefde op haar dochter. Ik wil mij nuttig maken! Lucy wordt gebracht bij mij. Ze leert net een beetje woorden zeggen. Lucy komt enthousiast binnen en kijkt om zich heen: ‘Tess? Kees?’ Ze kijkt nog eens om zich en ziet geen kinderen. ‘Tess en Kees komen niet’ zeg ik. Ze houdt haar handen op alsof ze zeggen wil: ‘Ze zijn weg’. Lucy moest ook wennen dat er helemaal geen kinderen waren. De eerste keer moest ze heel even huilen bij het afscheid nemen van mama. Gelukkig wende het snel.

Mijn eigen pubers van 17, 16 en 14 jaar waren een goed alternatief. Ze hielden elkaar bezig in deze lastige tijd. Wat heb ik een bewondering voor de ouders waarvan ik op de kinderen opvang. (Of eigenlijk alle ouders!) Ze fiksen het toch maar! Thuiswerken zonder opvang. Dat heeft van de ouders veel improvisatie gevraagd. Petje af!

Wat mis ik het ‘gewone’ leven. Wat mis ik de kinderen op mijn opvang! Bijvoorbeeld als Lucy en ik de verse eieren rapen of als we onze geitjes bezoeken die zwanger zijn. Ook als we een kijkje nemen bij onze moestuin en bloemetjes plukken, missen we de kinderen. Wanneer kunnen ze weer zien hoe hard alle groentes groeien en hoe de plantjes heten? Mijn zoon heeft een nieuw buitenkeukentje gemaakt. Het is prachtig weer maar er staat maar 1 kind aan ‘het aanrecht’. Wanneer komt iedereen Lucy helpen om moddersoep te maken? Of haar helpen met madeliefjes plukken? Ik hoop heel snel!

Ondertussen vragen ouders of ik wil ‘beeldbellen’. Ze wilden mij graag even zien! Ik hoor een moeder dat haar kind in haar fantasiespel mij naspeelt. Ook mijn eigen pubers komen in het fantasiespel voor! Met Pasen stuur ik voor de 2e keer een envelop naar mijn opvangkinderen met tekeningen om te kleuren of te verven en een leuk cadeautje. Hoe meer 21 april in zicht komt, hoe meer de spanning stijgt…mogen we weer open? Ennnnnnn…….JA! We mogen 11 mei weer open! De kinderen kunnen mee genieten van de kleine geitjes die binnenkort geboren worden! Lucy hoeft niet meer alleen bloemetjes te plukken! Wat zal er fijn gespeeld worden met het nieuwe buitenkeukentje! Ik heb er weer zin in!

Corona

Terug naar vorige pagina