Blog KMN Kind & Co

7 juli 2020

Geef je kind tijd en ruimte voor het bedenken en uitvoeren van taken

Eigenaarschap (de combinatie van verantwoordelijkheid & zelfstandigheid van kinderen) is een onderwerp dat vaak besproken en geoefend wordt in de opvang en kan ook goed thuis worden geoefend met mama, papa, grootouders of oppas.

Om eigenaarschap te oefenen kan je kind zelf een taak uitkiezen. Wanneer een kind zelf een doel kan stellen, het initiatief hierin toont en de verantwoordelijkheid ervoor neemt wordt dit eigenaarschap genoemd.

Op de opvang krijgen kinderen bijvoorbeeld de ruimte om bij het dekken van de lunchtafel zelf te bedenken wat er dan moet gebeuren. Kinderen kiezen wie wat gaat doen en mogen deze taken zelf uitvoeren. ⠀

Eigenaarschap wordt geoefend wanneer kinderen zelf actief betrokken worden bij hun ontwikkeling. Het kind leert door het uitvoeren van taakjes plannen, uitvoeren en terug te blikken. We gaan met zijn allen eten, wat hebben we nodig? Hoe krijg ik alles wat we nodig hebben ‘goed’ op de tafel?

De rol van de volwassenen hierin is vooral om kinderen de ruimte te geven om taken uit te voeren én om het kind complimenten te geven over alles wat er goed ging bij het uitvoeren van de taak.

DOOR:

Elise Brunings

Pedagoog 

Blog

Terug naar vorige pagina