5 november 2018

BSO De Trommelaar komt in actie!

Onder andere met hulp van de gemeente Utrechtse Heuvelrug komen kinderen van buitenschoolse opvang (BSO) De Trommelaar in actie. De acties lopen uiteen van het schoonmaken van parkeerplaatsen tot het verrassen van ouderen in het verzorgingstehuis. En het allermooiste: de kinderen doen het graag!

Afgelopen week op een mooie, frisse herfstmiddag laat in oktober stond er een nieuwe activiteit op het programma. Kinderen van BSO De Trommelaar in Maarn (onderdeel van Kind & Co) gaan de strijd aan met zwerfafval. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft hiervoor flink wat materiaal beschikbaar gesteld. Er liggen onder andere grijpers, handschoenen en hesjes klaar. De activiteit maakt onderdeel uit van de vier actieweken op de BSO. “We vinden het als pedagogisch partner belangrijk om kinderen op een laagdrempelige manier een stukje maatschappelijke betrokkenheid mee te geven”, aldus Ciska Verheijen, pedagogisch medewerker op BSO De Trommelaar. “Hiervoor hebben we vier actieweken in het leven geroepen. We hebben onze kinderen, variërend in de leeftijd 4 tot 12 jaar, gevraagd welke acties zij binnen dit thema vinden passen. De reacties zijn heel creatief en ja, soms ook best ontroerend!”

Eén van de kinderen stelde voor om cupcakes te gaan bakken. “En wat gaan we dan doen met die cupcakes? Zelf opeten?”, grapten de pedagogisch medewerkers. “Nee”, was het antwoord. “Die cupcakes wil ik naar opa’s en oma’s in het bejaardentehuis brengen!” En zo kwam het dat de pedagogisch medewerkers en kinderen met een mand vol zelfgebakken cupcakes drie verzorgingstehuizen in Maarn en Leersum bezochten. Ciska: “De dynamiek die daar ontstond tussen de kinderen en ouderen was prachtig. Veel ouderen waren al zwaar dementerend, maar het bezoek van de kinderen deed hen zichtbaar goed.”

Ook ontroerend is de actie met de doosjes snoep. Hierop schilderden kinderen van de BSO de boodschap ‘Geniet van jouw dag’, om de doosjes vervolgens op straat aan willekeurige voorbijgangers uit te delen. Dit leverde hele verrassende en enthousiaste reacties op. Ciska vult aan: “Het feit dat kinderen zelf met dit idee komen en dit koppelen aan het thema ‘Kind & Co helpt’ vind ik heel mooi.”

En vandaag stond dus het verwijderen van het zwerfafval op het programma. Het is dringen geblazen bij het uitdelen van de grijpers. Is dat zoeken naar zwerfafval dan niet saai? Eén van de oudere kinderen: “Dat dacht ik eerst ook, maar ik vind het juist hartstikke leuk!” De kinderen gaan het zwerfafval vol enthousiasme te lijf. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel afval er verzameld wordt op een ogenschijnlijk schoon terrein.

Dinsdag 6 november is de afsluiting van de actieweken. Dan is de grote sponsorloop waarbij zoveel mogelijk geld bij elkaar gelopen wordt voor de Dierenambulance.

BSO De Trommelaar, Facebook, Twitter

Terug naar vorige pagina